Self-care copingstrategieën & informatie voor angst- en stressmanagement
kalmeleon chameleon

Voel je lekker in je vel met Kalmeleon!

Search

Koude dag

koude dag

Brr, wat is het koud!

Terwijl ik hier achter mijn laptop zit, genietend van een lekkere warme muntthee en de warmte van mijn zeehond Warmie op mijn schoot, ben ik blij te kunnen zeggen dat ik me bewust ben van hoe graag ik woon waar ik woon. Het mag dan een koude dag zijn hier in Nederland, maar het valt mee. En als ik heel eerlijk ben, hou ik persoonlijk echt niet van de kou.

Koud als trigger voor mijn CPTSS

Ik ben in Maine opgegroeid, waar de winters lang en meedogenloos kunnen zijn, waar als de ene sneeuwstorm ophoudt, er een nieuwe uit de hemel komt spatten.

De Nederlandse winters lijken natuurlijk niet op de winters waarin ik ben opgegroeid, maar de winterlucht heeft nog steeds de neiging om wat angst door mijn lichaam te verspreiden. Op dit moment, hoewel ik opgelucht en blij ben om te zijn waar ik ben, ben ik me ook bewust van mijn oppervlakkige ademhaling, de gespannen spieren in mijn bovenlichaam en mijn rusteloosheid.

Deze tijd van het jaar is nog steeds een trigger voor mijn CPTSS. Omdat mij medische zorg is onthouden nadat ik een schuifraam op al mijn vingers heb gekregen toen ik jong was, heb ik ook het fenomeen van Raynaud. De kou maakt me dus zowel geestelijk als fysiek ongemakkelijk. Herinneringen aan zowel mijn jeugd als hoe mijn vingers beschadigd raakten, maken me een beetje verdrietig. En angstig. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik deze onaagename gevoelens aankan.

Zelfzorg als hulpmiddel

Daarom heb ik besloten om vandaag wat aardiger voor mezelf te zijn door warm te blijven met mijn thee, mijn Warmie en mijn katten. Dit zijn slechts enkele van mijn beproefde hulpmiddelen voor als ik troost nodig heb. Het kostte me een tijdje om mijn eigen “Selfcare toolkit” voor mijn angst- en traumaklachten te maken, maar zoals je kunt zien, hoeven de tools die je gebruikt niet groot, luxe of duur te zijn. Alles wat je troost biedt en geen kwaad doet, kan een grote hulp zijn tijdens emotionele ontregeling.

Vandaag kies ik ervoor om kalm te zijn. Vandaag kies ik ervoor om de stilte van deze koude dag te accepteren en mezelf te omarmen in de warmte van zelfzorg.

Wat zijn enkele van jouw hulpmiddelen als je je ontregeld voelt? Laat me het weten!

Ik wens je een goede mentale gezondheidsdag.

Kristi

Kristi Janssen

Kristi Janssen

Kristi Janssen is de eigenaar van Kalmeleon, maar vooral een moeder, een bloeiende complexe trauma-overlende en een doorbreker van toxic cycli.

DELEN